Kako održati vaše travnjake besprijekornim u proljeće?

Kako održati vaše travnjake besprijekornim u proljeće?


Stiglo je proljeće i idealno je vrijeme da se pozabavimo proljetnim uređenjem travnjaka i dvorišta! Odlaskom duge zime, naslage nečistoća nastale tokom zime, dočekaju nas u proljeće i naši travnjaci djeluju veoma zapušteno i prljavo. Međutim, PERO vam donosi par preporuka na koji način održavati travnjake besprijekornim i učiniti da vaše dvorište u kratko vrijeme zablista!


1. Čišćenje travnjaka: Prije početka bilo kakvog uređenja na travnjacima ili dvorištu, potrebno je da u potpunosti očistite travne površine od uvenulog lišća, grana ili raznih ostataka biljaka. Svakako, za lakše obavljeni posao možete iskoristit usisivače i puhače lišća te na jednostavan način ukloniti nastale naslage.

2. Košenje travnjaka Proljetna košnja travnjaka zahtijeva uredno očišćen travni prostor te prilagođenu temperaturu tla kako bismo doveli travnjak do savršenstva pred ljetnu sezonu. Najbolji period za prvu košnju travne površine je upravo sada i traje do polovine mjeseca aprila kada je travnjak spreman za svakodnevno održavanje. Za besprijekornu travnu površinu, potrebno je da svakih sedam dana postupak košenja obavite i na taj način učinite da trava ravnomjerno raste i dobija na gustoći. Prije početka košenja obavezno provjerite ispravnost vaših kosilica i trimera te dodatno naoštrite noževe i izmijenite silk za trimere.

Za besprijekoran travnjak vrlo je bitno da odredimo savršenu visinu košenja koju možete osjetiti „pod rukom“ nakon samo prve košnje koja visina odgovara. Svakako, visina ovisi o vrsti travnjaka i za koje namjene on služi, kao i od vanjskih faktora odnosno vremenskih uslova. Savršen rez za prvu košnju u godini u visini od 80 mm idealan je kada su u pitanju ukrasni travnjaci i travnjaci koji služe u svrhu zabave i sporta. Dok za sjenovite travnjake savršen rez je u visini 100 mm. U idealnim vremenskim uslovima, ukrasni travnjaci se kose na visini reza 35-45 mm, dok travnjaci za zabavu 35-40 mm i sjenoviti travnjaci na visinu reza 70-80 mm. Predlažemo da izbjegavate košenje mokre trave i u vjetrovitim uvjetima, također i po jakom suncu ljeti!


3. Prihranjivanje i zalijevanje travnjaka Travnjake je potrebno obezbijediti sa dovoljno hranjivih tvari kako bi trava bila što više snažna i zelena, te brže i gušće rasla. Prihranjivanje je poseban proces koji utječe na daljni razvoj travnjaka i pripremu za ljetnu sezonu, stoga potrebno je još u proljeće prvu prihranu izvršiti. Gnojiva za travnjake možete pronaći u našem vrtnom centru u Zenici te saznati stručne savjete našeg osoblja za što bolje ojačavanje korijenja trave i održavanje iste. Ukoliko je proljetno doba dosta toplije od uobičajenog, potrebno je da zalijete travnjak sa dovoljnom količinom vode koja se ne smije zadržavati na tlu. Travnjaci podrazumijevaju stalnu vlagu, ali ona ne smije biti u pretjeranim količinama i to u proljeće 2-3 l/m2, dok u ljetnjem periodu 5-8 l/m2 . Nekada je manje zapravo više!Konačno, vaš besprijekorni travnjak je spreman za ljetno uživanje, druženje sa najmilijima, igru i zabavu najmlađih! Svakako, ne zaboravite, održavanje je pola posla!