Isplativa investicija = solarna elektrana

Isplativa investicija = solarna elektrana

16 Januara, 2020 Uncategorized 0

Sve veći broj bosanskohercegovačkih firmi odlučuje se na novi poduhvat ekonomske uštede u vidu solarne elektrane. Pored ekonomskog benefita, postavljanjem solarnih panela, proizvodnja energija ne pridonosi negativnom utjecaju na okoliš i naše životno okruženje. “PERO” Zenica d.o.o., od 2017. godine dio je zajednice koja radi na ekološkoj osviještenosti i uštedi električne energije, kroz postavljanje prve solarne elektrane na krov poslovne zgrade u Zenici.

Solarna energija predstavlja obnovljiv izvor energije, koja kao dugoročni poslovni cilj postaje isplativa investicija i ekonomska dobit. Vođeni pređašnjim pozitivnim iskustvom, puštanjem u rad solarne elektrane u Zenici, “PERO” nastavlja sa dobijanjem novih dozvola od strane Regulatorne komisije za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK-a) za nove tri mikro solarne elektrane (dvije u Podružnici Jajce i jedna u Podružnici Maglaj, 2019. godine).

U nastavku prikazat ćemo nekoliko prednosti korištenja obnovljivog izvora energije kao početka investiranja u nove održive projekte.

1. Utjecaj na okoliš

Sunčeva energija ima najmanje negativnog utjecaja na okoliš u odnosu na bilo koji drugi izvor energije. Ne proizvodi stakleničke plinove i ne zagađuje vodu. Za njegovo održavanje također je potrebno vrlo malo vode, za razliku od nuklearnih elektrana, na primjer, treba 20 puta više vode. Proizvodnja solarne energije ne stvara buku, što je glavna korist, budući da se u gradskim područjima, nalazi mnogo solarnih instalacija.

2. Smanjite račun

Proizvodnja vlastite električne energije znači da ćete manje trošiti od dobavljača komunalnih usluga. To će se odmah pretvoriti u uštedu na vašem računu za energiju. Uz to, možete zaraditi i prodajom neiskorištene električne energije koju ste stvorili natrag u mrežu.

3. Solarna energija je primjenjiva svuda

Sve dok ima sunca, solarna se energija može rasporediti bilo gdje. To je posebno korisno za udaljena područja bez pristupa bilo kojem drugom izvoru električne energije. Mnogo je ljudi širom svijeta bez pristupa električnoj energiji.

generic-solar-credit-pixabay-1-1

4. Poboljšava sigurnost mreže

Rešetka je manje osjetljiva na nestanke ako postoji mnogo elektrana koje su raširene. To poboljšava sigurnost mreže u slučaju preopterećenja, prirodnih katastrofa ili katastrofa uzrokovanih ljudima.

5. Otvaranje novih radnih mjesta

Veliki dio troškova povezanih sa solarnim sistemima dolazi od ugradnje panela. To doprinosi otvaranju  radnih mjesta. Korištenje solarnih sistema potiče ekonomiju i pozitivno utječe na lokalnu zajednicu.

Kroz iznad navedene prednosti korištenja obnovljivog izvora energije, kao pozitivan primjer njenog korištenja je upravo “PERO” Zenica d.o.o.. Bez obzira što prilikom rada na tako značajnom projektu, nailazi se na probleme, projektni tim preporučuje izradu domaćih panela za zapošljavanje lokalnog stanovništva, razvijanju privrede te bi njihova primjena doprinijela većoj neovisnosti o uvozu energije i energenata.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *