Kako pametno i ekonomično postaviti radijatore?

Kako pametno i ekonomično postaviti radijatore?

23 Oktobra, 2019 Uncategorized 0

U jedno smo sigurni.

Većina vas ima ugrađene radijatore točno ispod prozora, zar ne? I kada kupujete novi radijator sigurno mislite da se novi radijator treba montirati na točno isto mjesto kao i onaj stari. Znači, opet ispod prozora. 

A jeste li primijetili i kako većina vaših prijatelja i poznanika ima radijatore (opet) ispod prozora? No da… Vjerojatno ne gledate gdje ih je tko postavio, no ipak nam vjerujte na riječ – 99,99% njih će ih imati točno ispod prozora. U čemu je kvaka?

Zbog ekonomičnijeg grijanja, nekad davno su radijatori ispod prozora zaista imali smisla. Štoviše, mnogi su radijatore postavljali i u najhladnije dijelove sobe kako bi što brže i kvalitetnije zagrijali cijelu prostoriju. Hladni zrak koji je dolazio kroz prozor miješao se s toplim zrakom iz radijatora i ravnomjerno ga je raspršivao po cijeloj prostoriji. 

Danas to više nije tako. 

Ima li danas smisla stavljati radijatore ispod prozora?

Danas nije nužno stavljati radijatore ispod prozora iz nekoliko razloga:

  1. Tehnološki napredak u proizvodnji radijatora. Tehnologija u proizvodnji radijatora je s vremenom napredovala što znači da su uklonjeni svi nedostaci koji su ograničavali izbor mjesta u postavljanju radijatora. 
  2. Dizajn radijatora. Današnji radijatori više nisu robusni pa ih nema potrebe skrivati. Na primjer, Atlantic radijatore i konvektore prati moderan dizajn francuskih stručnjaka zbog čega se mogu uklopiti u svaki ambijent.
  3. Električni radijatori sve su popularniji od plinskih radijatora. Električne radijatore je bolje postaviti na unutarnji raspoloživi zid, zbog još veće uštede energije. 

I dok više nije nužno radijatore stavljati točno ispod prozora, ipak postoji neka logika u njihovom postavljanju. Evo nekoliko savjeta 

1. Ne postavljajte radijatore odmah kod namještaja

Radijator možete postaviti bilo gdje, samo ne iza velikih predmeta kao što su kauči, fotelje ili regali jer ćete tako ograničiti protok toplog zraka kroz prostoriju.

Područje oko radijatora držite urednim i prostranim kako bi toplini omogućili slobodno strujanje kroz prostoriju.

2. Radijatori i duge zavjese nisu najbolja opcija

Iza ovog pravila stoji sama logika. Ako je radijator zatrpan zavjesama do poda, toplina će se zarobiti u njima i neće moći strujati kroz prostoriju. 

Isto tako, zavjese srednje duljine mogu ograničiti toplinu konvektora koji emitiraju toplinu iz samog vrha. 

3. Izaberite odgovarajući dizajn radijatora 

Kao što smo ranije spomenuli, današnji radijatori više nisu robusni, veliki i nešto što se svom silom želi sakriti od pogleda javnosti. 

A to se svakako odnosi na Atlanticove radijatore i konvektore. Zahvaljujući vrhunskom i modernom francuskom dizajnu, radijatori i konvektori nisu više obično ogrjevno tijelo već su važan element dizajniranja prostora. 

Na primjer, cijevni radijatori su zbog svog oblika praktični za kupatila jer ujedno griju kupatila i omogućuju sušenje odjeće i ručnika. 

4. Nemojte da vas plinske cijevi ograniče

Kod zamjene starog radijatora s novim, svakako je najjednostavnije postaviti ga na mjesto gdje je bio stari radijator. No nemojte da vam plinske cijevi diktiraju mjesto gdje ćete postaviti radijatore! Umjesto radijatora na plin, izaberite radijatore na struju. 

Električna energija se polako, ali sigurno nameće kao najprirodniji oblik energije za grijanje, a uz to, Atlanticovi radijatori su svi od reda male težine pa se mogu ugraditi na svaku vrstu zida. 

A i ugradnja je vrlo jednostavna! Na zidove je potrebno samo instalirati nosače za radijatore i to je to

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *