SPREMNI ZA ZIMU: Održavanje travnjaka u jesen

SPREMNI ZA ZIMU: Održavanje travnjaka u jesen

19 Oktobra, 2019 Uncategorized 0

Spremni za zimu: održavanje travnjaka za jesen – Dječija igra, vrućina, roštiljanje i ljetna druženja: preko ljeta travnjaci su nam dobro poslužili, sada je vrijeme da ih dobro pripremimo za zimske uvjete. Otkloniti lišće, pokositi i nahraniti stoji na popisu zadataka koje trebamo uraditi prije zimske pauze.

Za vas smo pripremili nekoliko dobrih preporuka, pročitajte ih u nastavku i slijedite korake:

Očistiti travnjake od lišće – odrađeno!

Volimo jesen, lišće u svim bojama, ali kada ga trebamo očistiti s površina oko kuće onda je to već druga priča. Lišćem prekriveni travnjaci neće dobivati dovoljno svjetlosti i zraka, stoga ih moramo ukloniti.

Najbolji trenutak za potpuno čišćenje travnjaka od lišće je najkasnije do sredine novembra/studenog. To možete učiniti i s kosilicom na način da visinu reza namjestite na najveći stupanj/visinu i dogradite košaru za travu u koju će se skupljati lišće, naravno ovo je lako izvedivo ako je lišće suho i ako nije previše debeo sloj lišća. Jedan lijep sunčan jesenji dan iskoristite za ovo čišćenje, i vama će dobro doći aktivnost na otvorenom, a to je super povod za porodični timski rad.

Savjet: Možete ostaviti slojeve lišća oko cvjetnih gredica i grmlja – ono će biti dobra zaštita od hladnoće i mraza, a malim korisnim insektima biti će dobro sklonište preko zime.

Nemate “STIHL” kosilicu?

Potražite je u “PERO” Zenica d.o.o. – ovlašteni “STIHL” trgovac.

Zadnji korak : Košnja

„Kratko i učinkovito“ je moto posljednje ovogodišnje košnje. Na taj način spriječit ćete da se vlati trave pod snijegom lome i padaju na tlo, kao i pojavu filca. I ovdje je preporuka kosite s košarom za otkos. Tako ćete u jednom koraku pokositi i skupiti otkos u košaru bez zamornog sakupljanja otkosa u hrpe i naknadnog otklanjanja.

Kada je idealno vrijeme za zadnju košnju: Pravi trenutak je prije prvog mraza. Isto tako, nakon zadnje košnje ne smije biti puno toplih i sunčanih dana koji bi samo pospješili rast trave. Jedan suh dan krajem oktobra/listopada i sredinom novembra/studenog je najbolji timing za zadnju ovogodišnju košnju. Košnja je najlakša kada je trava potpuno suha.

Isto tako, ne preporučuje se prozračivanje travnjaka u jesen. Ukoliko travnjak ima sklonost stvaranju mahovine, radije pričekajte s prozračivanjem do prvih proljetnih dana. Idealno vrijeme za postupak prozračivanja travnjaka je između aprila/travnja i maja/svibnja ili u ranu jesen između septembra/rujan i oktobra/listopada.

Nahranite travnjake: Gnojidba

Za neophodnu kuru hranjivim tvarima obavite još i posljednju ovogodišnju gnojidbu travnjaka. Ne preporučujemo konvencionalno gnojivo za travu jer sadrži previše dušika. To bi potaknulo rast i time ga učinilo osjetljivim na hladnoću. Radije koristite jesenje gnojivo bogato kalijem. Kalij osigurava dobru zaštitu tokom zime i bolju otpornost na mraz.

Idealan trenutak za gnojidbu: Uradite gnojidbu neposredno nakon posljednje košnje travnjaka. Ako imate kolica za gnojidbu, ona će vam biti idealna pomagač, s njima ćete ravnomjerno raspodijeliti hranjive tvari preko cijele površine travnjaka.


Travnjake smo pripremili i zaštitili, radujemo se zimi!

Travnjake ne bismo trebali tretirati zimi, niti hodati preko već zaštićenih i za zimu pripremljenih travnjaka. Ovo vrijedi pogotovo kada su vani minusi, smrznute vlati mogu se brzo prelomiti i takve oštećene vlati trebaju jako dugo vremena za neophodnu regeneraciju. Ako travnjake tretiramo na ispravan način, u proljeće će nam pokazati svu svoju ljepotu, a do tada uživat ćemo u bojama jeseni i iščekivati sve zimske radosti!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *